Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Pál Feri atya vendégségben a Miskolci Gráciáknál - A magánytól az összetartozásig - 2021-06-23

„Fenntartható Jövőért” pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg a Miskolci Gráciák Egyesülete közreműködésével “Szeretni bolondulásig” címmel. Pályázati azonosítószám: IFJ-GY-20-A-0174

„Szeretni Bolondulásig…”

A szerelem és az udvarlás örökzöld témája egyidős az emberi kultúrával és a művészettel. Ihlető forrása a zeneirodalomnak, a költészetnek, a színház- és filmművészetnek – és valamennyi művészetnek. Irodalmi művek sokasága igyekszik megragadni és felmutatni a szerelem gyötrő boldogságát. A szerelemhez és az udvarláshoz sokféle irányból közelíthetünk. A szenvedély a küzdelem, a boldog beteljesülés, a csalódás és megcsalatottság, a kedves sutaság vagy a perzselő szenvedély egyaránt érvényes módon mutatja fel a szerelem teljességét. De vajon hogyan adják, és hogyan adták egymás tudtára érzéseiket a szerelmesek? Hogyan udvaroltak régen, és hogyan udvarolunk ma? Hogyan udvarolnak az idősebbek és a fiatalabbak? Mit mondunk egymásnak azokban a pillanatokban? Mit mondanak a mai „szívküldik”, mit dobunk a Valentin-napi dobozba, mit rejtenek a mézeskalács szívek, mit mondhatunk, ha ott állunk az Egyetlennel szemben, és elégünk az ő szemének perzselő tüzében?

1.Mindennek bemutatására a Montázs drámapedagógiai csoport fiatal művészei három irodalmi mű alapján, három különböző időszakban jelenítik meg, az udvarlási szokások átalakulását, a kapcsolatteremtés szépségeit, nehézségeit, a férfi és a nő találkozásának örök szépségét.

 

2. A konferencia további részében a témában hiteles előadó közvetítésével szeretnénk a fiatalok tudását, ismertét bővíteni párkapcsolatokról, családi kapcsolatokról Pál Feri atya, római katolikus pap, pszichológus előadásában a „Magánytól az összetartozásig’ címmel, - melyben boncolgatja a fiatalok élethelyzetét, társas kapcsolatait.

3. A projekt harmadik része Szerelempark kialakítása a Bárczay kastélyparkban. A „Szerelempark” kialakításával az állandóság érzését, a családi összetartozást szeretnénk kiemelni, csatlakozva a kormány kezdeményezéséhez. A miskolci házasságot kötő fiatal párok az esküvőjük alkalmából, vagy gyermekeik születésének emlékére is fát ültethetnek a Szerelem Parkban. Az első 10 fát a Miskolci Gráciák Egyesületének tagjai ültetik el a kúriában házasságot kötött fiatal pároknak. A fák elé névre szóló táblát helyezünk el a fiatal párok neveivel. A Miskolci Gráciák Egyesülete a „Fenntartható Fejlődés” pályázat által lehetőséget teremt a fiatal pároknak, esetleg születendő gyermekeik részére, hogy életünk egyik legfontosabb napját évtizedekre, akár évszázadokra felejthetetlenné, örökkévalóvá tegye. A fa gyökere szimbolizálja a család gyökerét, ahol a tisztelet, a szeretet az alapja egy harmónikus család megalapításához, a göcsörtös ágak, a kapcsolatok kisebb-nagyobb megpróbáltatásait jelképezi, - de ha gondozzuk, ápoljuk a fát és a kapcsolatunkat, az megerősödik és egy erős, minden viharnak ellenálló lombkorona fejlődik, - ahogy egy minden megpróbáltatást átélt erős család is.

A Miskolc Gráciák egyesülete e három programmal a fiatalok társas kapcsolatokkal, párkapcsolatokkal összefüggő készségeinek és tudásának fejlesztését és a természeti és egyben teremtett környezetünk tiszteletét szeretnénk elősegíteni.