Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Nyolc fiatalt támogat a Miskolci Gráciák ösztöndíjprogramja - 2015-10-03

Hat fiatallal kötöttek megállapodást a Miskolci Gráciák, hogy tíz hónapon át ösztöndíjat utalnak számukra. Annyian jelentkeztek, hogy nem tudtak mindenkin segíteni. A tervezett létszámon felül így is két további pályázó egyszeri támogatást kaphat.

Hat fiatallal kötöttek megállapodást a Miskolci Gráciák, hogy tíz hónapon át ösztöndíjat utalnak számukra. Annyian jelentkeztek, hogy nem tudtak mindenkin segíteni. A tervezett létszámon felül így is két további pályázó egyszeri támogatást kaphat.

A díjazottak között van Zsimala Fanni, aki a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tizedikes tanulója.

– Nagyon szeretek ebbe az iskolába járni. Nagyon jó a közösségi ereje, az iskolaidőn túl is szoktunk találkozni az osztálytársaimmal. Ilyenkor moziba megyünk, túrázunk vagy sportolunk. De tartunk lelki napokat is, amikor nyíltan beszélgetünk Istenről vagy olyanokról, ami a lelkünket foglalkoztatja. Szeretem a kórust, aminek tagja vagyok.

Fanni elárulta, hogy a havi tizenötezer forintot az osztálypénzbe szánta, hiszen már hagyomány az iskolában, hogy a tizenegyedikesek tavasszal elutaznak Rómába. Ahogyan ő fogalmazott, ezzel a pénzzel leveszi ennek az utazásnak az anyagi terhét édesanyja válláról, aki egyedül neveli őt. 

A Miskolci Gráciák Egyesület két kategóriában hirdetett tehetséggondozó programot. Az elsőre olyan általános vagy középiskolások jelentkezhettek, akiknek kiváló iskolai tanulmányuk mellett kimagasló a közösségépítő tevékenységük valamint a sport vagy a művészet terén is sikereket érnek el. Fontos feltétel volt, hogy miskolciak legyenek. Azoknak a jelentkezését várták elsősorban, akik nehéz körülmények között élnek. A másik kategóriába hasonló feltételekkel első diplomájukat szerző egyetemisták, főiskolások jelentkezhettek a megyéből, akik vagy a Miskolci Egyetemen vagy annak társintézményeiben tanulnak.

– Három-három fiatalt választott ki egy négytagú csoport, akik csak tíz százalék szubjektivitást engedtek meg maguknak – mondta Pelczné Gáll Ildikó. – Az első kategória nyertes pályázói havonta tizenötezer forintot kapnak majd tíz alkalommal, a második kategória győztesei pedig ennek dupláját, harmincezret. Ezért cserébe azonban többet várunk el, mint a szülők maguk. Több fiatal pályázott, mint amennyinek pénzt tudunk biztosítani.

A Miskolci Gráciák a helyzetet azzal oldották meg, hogy további két pályázónak egyszeri, harmincezer forintos támogatást adnak majd karácsony előtt.

Forrás: www.minap.hu