Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Miskolcon dolgozzák ki az Okos város koncepciót - 2014-11-16

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. és Miskolc, hogy közösen dolgozzák ki azt az okos város koncepciót, amellyel a település a polgárainak élhetőbb, vállalkozásainak pedig kedvezőbb befektetői környezet biztosít.

A színpadon először Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Igazgatóságának elnöke beszélt, aki elmondta, tisztelegni szeretnének a múlt előtt, amely 1894-ben kezdődött Észak-Magyarországon, amikor is először gyulladt fel a villanyfény közterületen. Felidézte a kezdetet, amikor 1995-ben az RWE részesedést vásárolt a cégben. Azóta és azelőtt is szorosan kapcsolódtak Miskolchoz, a régióhoz, jelentette ki az elnök. A technikai fejlesztések közül kiemelte a felsődobszai vízerőmű felújítását, amire nagyon büszkék, ahogy az elektromos autók ingyenes töltését biztosító oszlopokra is. A társadalmi szerepvállalás kapcsán szót ejtett az árvíz utáni segítségnyújtásról, óvoda felújításról, de az Ökumenikus Segélyszervezettel végzett közös munkát is fontosnak nevezte. Ugyanakkor az innováció is lényeges a cég életében, ezért is dolgoznak közösen Miskolccal, az okos város projekten.

A városvezetés nevében Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki megjegyezte: belegondolni is sok, mi minden történt az elmúlt 120 évben. Rengeteget fejlődött a cég, erre a fejlődésre pedig szüksége van Miskolcnak, amely az autóipar kapcsán találta meg a jövő útját. Az alpolgármester megemlítette, hogy Miskolc részt vett az Automotive Hungary kiállításon, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elmondta: a legnagyobb hazai autóipari központok közé tartozik Miskolc. Egyre több befektető érkezik a városba, mint amilyen az ÉMÁSZ is, de nem csak ide jönnek, hanem itt is maradnak, reméli, hogy az ÉMÁSZ is legalább még 120 évig jelen lesz a városban. Az alpolgármester is kiemelt a cég társadalmi szerepvállalását, amely jó példa lehet más cégeknek is.

emasz_120ev_141114ml_17.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester és Marie-Theres Thiell, az ELMŰ ÉMÁSZ elnöke. Fotó: Mocsári László

Ezt követően Pfliegler Péter és Marie-Theres Thiell aláírta a stratégia megállapodást, amely kötődik a Miskolc Holding Zrt. által elnyert Horizon 2020 projekthez.

Hans-Günter Hogg, az ÉMÁSZ Nyrt. igazgatóságának tagja  elmondta: az élhető városok irányításában és fejlődésében az intelligens rendszerek alapvető szerepet játszanak. Ebben vállalhat szerepet egyebek mellett a közvilágítás területén az ÉMÁSZ.

Ennek lényege, hogy innovatív megoldásokkal, például az energiatakarékos lámpákkal csökkenthető a széndioxid-kibocsátás. A lámpák csak akkor világítanak, amikor jön egy gyalogos, egy kerékpáros vagy egy autó. Kitért az e-töltőállomások hálózatára, az elektromos autók ugyanis véleménye szerint néhány éven belül a közúti közlekedés szerves részét fogják képezni. Budapesten és Miskolcon is van már töltőállomás – fűzte hozzá.

emasz_120ev_141114ml_38.jpg

A miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is jelen volt az ünnepségen.

Az aláírást követeően Czakó Ferenc szórakoztatta a megjelenteket homokrajzaival, majd Marie-Theres Thiell jelképesek átadta az ünnepség elején összegyűjtött könyveket az Ökumenikus Segélyszervezetnek, Lévai Anikó jószolgálati nagykövetnek és Lehel László igazgatónak. Az igazgató elmondta, 1992 óta vannak jelen Miskolcon és munkájukhoz már többször kaptak segítséget az ÉMÁSZ-tól. Most újabb projektbe fognak, hiszen az Avason a telephelyük melletti régi óvodaépület egyik szárnyát is megkapták, ahol a gyerekekkel szeretnének foglalkozni. 

emasz_120ev_141114ml_48.jpg

Ezzel pedig még mindig nem volt vége a jótékonykodásnak, hiszen borárverés következett Borbás Marcsi vezetésével, melyen öt különleges bor keresett új gazdát. Köztük például idősebb Gál Tibor 1999-es cabernet sauvignon-ja magnum palackban, a Royal Tokaji Borászat 1991-es 5 puttonyos aszúja, de kalapács alá került egy 1988-as tokaji aszú is.

emasz_120ev_141114ml_63.jpg

Az öt palack bor összesen egymillió-tizenöt-ezer forintért kelt el. Az adományt Pelczné Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák elnöke vett át az egyesület nevében. Azt mondta: tehetségprogramot indítanak a rászoruló gyermekek részére, ezt szolgálja ez az összeg. Az ünnepséget a Miskolci Ütősök koncertje zárta.

 
Forrás: minap.hu