Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Jászolpályázat – karácsony üzenetét hordozzák a „kis műremekek” - 2014-12-13

Csak természetes anyagokat használhattak az alkotók a betlehemi jászolpályázatra készült kompozíciókhoz. Jézus születéséhez kapcsolódó betlehemi jeleneteket vártak a Miskolci Gráciák a hagyományos adventi megmérettetésre. Az általános- és középiskolás alkotások zsűrizésének elsődleges szempontjai a kreativitás, a kézművesség, a hagyományőrzés és a bibliai hitelesség volt.

Jászol papírból, fából, termésből, gyertyából, mézeskalácsból és újrahasznosított anyagokból. A második alkalommal meghirdetett betlehemi jászol pályázat egyik kritériuma az volt, hogy alkotni, csakis természetes anyagokból lehet.

betlehem_zsurizes_141213ml_9.jpg

Máger Ágnes festőművész is kiemelte, nagyon sok időt töltöttek azzal, hogy milyen anyagból legyenek a pásztorok, fejdísze milyen legyen. Terméseket válogattak, vigyáztak arra, hogy a három királyok ruhája zsákvászonból van, alatta pedig kukoricaháncsból.

A második alkalommal megrendezett jászol pályázatra idén 19 munka érkezett a város általános- és középiskolásaitól. A zsűri elnöke Máger Ágnes volt idén is. A festőművész elmondta, van olyan, ahol fakanálból készítették el a figurákat, és azt festették ki. Nagyon ötletesnek találta azt a kompozíciót, ahol kukorica torzsából csinálták meg az állatokat. Hozzátette, azért lehetett látni, hogy melyik teljes mértékben a gyerekek munkája, és melyikbe segítettek be egy kicsit a művésztanárok, szülők.

betlehem_zsurizes_141213ml_7.jpg

Advent a készülődés, az ünnepre való lelki ráhangolódás időszaka. Ezt a célt szolgálta a pályázat is – mondta a szervező Miskolci Gráciák elnöke. Pelczné Gáll Ildikó annak a véleményének adott hangot, hogy igényes pályamunkák érkeztek be.
– Hagyományos elemekből készültek ezek az alkotások, tényleg kis műremekek, és összességében a karácsony üzenetét erősítik. Azt, hogy a karácsony nem kizárólag arról szól, hogy ajándékot kell venni, hanem arról, hogy készíteni is lehet. Úgy gondolom, a szülők, nagyszülők számára nincs nagyobb öröm, mint amikor a saját gyerekük, unokájuk készít nekik ajándékot – fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó.

A legjobbnak a Selyemréti Általános Iskola munkáját ítélte a zsűri, a második a Jókai Mór Általános Iskola, a harmadik a Fazola Henrik Szakképző Iskola alkotása lett.

betlehem_zsurizes_141213ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

A betlehemi jászolokat hamarosan mindenki megcsodálhatja a Miskolc Pláza emeletén.

Forrás: www.minap.hu