Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Idén is megérkezett a betlehemi láng - 2014-12-21

A Miskolci Gráciák Egyesület tagjai hagyományt teremtettek már városunkban a betlehemi láng átadásával, amelyet minden évben advent negyedik vasárnapjára időzítenek.

mmár hatodik alkalommal rendezték meg a karácsonyi várakozást ünnepélyesebbé tevő betlehemi láng ünnepségét december 21-én. A Gráciák csatlakoztak ahhoz az európai és hazai hagyományhoz, hogy ünnepélyes keretek között fogadják a lángot. A vallásos embereknek ez a Krisztusi szellemiség szimbóluma, mások számára a békéé és a szereteté. A fény elősegíti, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.

A lángot 1986 óta Jézus Krisztus születési helyéről, a betlehemi Születés templomából hozzák.

betlehemi_lang_141221_vcs_2.jpg

Fotó: Végh Csaba

A születés helyén örökmécses ég és a hagyományok szerint a bécsiek lámpákba zárva, repülővel hozzák Európába. Gyertyával gyertyát gyújtva terjed a láng, jelképezve a közelgő ünnepet, a békét, az összetartozást. A betlehemi láng hozza el az ünnep fényét, a szeretetet és békét otthonainkba.

A Gráciák a hagyományaiknak megfelelően minden évben elhozzák a lángot városunkba és ünnepélyes keretek között adják át a város lakosainak, a megye polgármestereinek, civil szervezetek képviselőinek.

betlehemi_lang_141221_vcs_4.jpg

A láng ünnepélyes fogadása és átadása ezúttal is a Minorita templomban volt, ahol Pelczné Gáll Ildikó, Európa parlamenti képviselő, a Miskolci Gráciák Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A Gráciák december 20-án vették át a lángot Budapesten, a Szent Mihály katolikus templomban. Szeretnék a karácsonyt ünnepélyesebbé tenni, emlékeztetni az eredeti tartalmára, hogy ne csak a bevásárlásról szóljon az ünnep. A betlehemi, a születést jelképező láng fogadásával és átadásával, betlehemi jászol állításával kívánnak városunk és a megye minden lakójának békés, szeretetben gazdag, áldott karácsonyi ünnepeket – hangzott el.

Az ünnepség keretében a történelmi egyházak képviselői is elmondták ünnepi gondolataikat, de zenét is hallgathattak az érdeklődők.

betlehemi_lang_141221_vcs_5.jpg

Az ünnep fényét azzal is emelni szerették volna, hogy a rendezvény helyszínén a Hősök terén a Gráciák adományaiból városi betlehemet állítottak. A rendezvényre második alkalommal meghívták megyénk minden polgármesterét, lehetővé téve, hogy minden településre elérkezzen a betlehemi fény. Az érdeklődést jellemzi, hogy már Szabolcs-Szatmár megyéből is jelentkeztek polgármesterek.

betlehemi_nyertesek_141221_vcs_1.jpg

A Gráciák második alkalommal a megye iskolái részére betlehemkészítő versenyt hirdettek, melyre 19 pályamű érkezett. A legjobbak díjait az ünnepség keretében adták át, bemutatták Grácia társuk, Gál Halász Anna Kelemen Didákról szóló könyvét is. A betlehemek megtekinthetők a Miskolc Pláza első emeletén.

Forrás: www.minap.hu