Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Díjazott betlehemi jászolok - 2013-12-14

Pályázatot hirdetettek még novemberben a Miskolci Gráciák „Betlehemi Jászol” készítésére, a beérkezett pályaműveket szombaton délelőtt értékelték és díjazták a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Természetes anyagokból készült jászolokat vártak általános és középiskolás készítőiktől a Miskolci Gráciák, melyben a hagyományos, bibliai kép jelenik meg a kis Jézusról és családjáról, esetleg kiegészülve még a betlehemi királyokkal is.

A pályázatra nagy számú munka érkezett, változatos elkészítési móddal, így igazán nem volt egyszerű dolga sem a szakmai zsűrinek, sem a közönségdíjat odaítélő Gráciáknak. Készült betlehem fából, háncsból, kukoricacsuhéból, szalmából, felhasználtak tobozt, zöld és száraz növényeket, bambuszt, agyagot, követ és egészen meglepő alkotóelemeket is.
A versenynek persze tétje is volt, az I. díj 50, a II-ik 30, míg a III-ik 20 ezer forint volt, emellett a közönségdíjjal is 30 ezer forintot lehetett nyerni. A zsűrizés szempontjai a kreativitás, kézművesség, hagyományőrzés és a bibliai hitelesség volt.

betlehemi_jaszol_131214_ja_9.jpg

Ezekben pedig nagyon ügyesek voltak a gyerekek, mondta Máger Ágnesfestőművész, aki elvállalta a zsűri elnöki posztját, segítői Sedon László római katolikus plébános és Jobbágy Bertalan református lelkész voltak. A zsűri pedig nem győzött álmélkodni a szép megoldásokon és nehezen is született meg az eredmény.

A kiállítást és zsűrizést Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, a Miskolci Gráciák elnöke nyitotta meg, aki elmondta az advent, a karácsonyi ünnepek már nagyon a vásárolt ajándékokról szól, ezen is szeretnének kicsit változtatni, ezért is kezdeményezték ezt a pályázatot. Jó lenne ugyanis, ha újra érték lenne a kézzel készített ajándék. Kíváncsiak voltak a gyerekek hogyan látják a jászolt, miként teljesítik ki a betlehemi jászol gondolatát. 


A Miskolci Gráciák azt szeretnék, ha ezek a pályamunkák bekerülnének a miskolciak mindennapjaiba, ezért hétfőtől a város több pontján kerülnek majd kiállításra, hogy bárki megnézhesse őket és segítsék az ünnepi hangulat megteremtését.

betlehemi_jaszol_131214_ja_25.jpg

A Zsűri végül több megosztott helyezést kiosztva a következő eredményt hirdette ki: az első díjat megosztva a Herman Ottó Általános iskola napközis munkaközössége és a Fazekas Általános Iskola tanulója, Zsarnai Zsanett nyerte el. Második díjat szintén megosztva a Jókai Református Általános Iskola 1/b osztálya, illetve a Szabó Lőrinc Általános Iskola tanulói kapták. A harmadik díjat hárman megosztva vehetik át, Tóth Kamilla, a Fráter György Katolikus Gimnázium diákja, Krajpos Nikoletta és Sánta Balázs, az Andrássy Gyula Szakközépiskola tanulói és Szathmári Anna, a Görög Katolikus Általános Iskola tanulója.

H. I.
Fotó: Juhász Á. 

Forrás: minap.hu