Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

A színházi világgal ismerkedtek a Gráciák - 2014-01-31

A Miskolci Polgári Páholy elnevezésű rendezvény vendége volt pénteken késő délután Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház direktora és felesége, Györgyi Anna színművésznő. A Miskolci Gráciák Egyesületének tagjai így a színházi világgal, a város kulturális életében jelentős szerepet betöltő intézmény hétköznapjaival ismerkedhettek meg, de a beszélgetésen szóba kerültek személyes kulisszatitkok is.

Pelczné Gáll Ildikó, a Gráciák elnöke beszélgetett pénteken késő délután Kiss Csabával és Györgyi Annával. A házaspárt és az egyesület tagjait a City Hotelben látták vendégül. Az elnök köszöntőjében elmondta, a rendezvénysorozat vendégei minden esetben olyan emberek, akik helyi értékek, helyi értéket képviselnek, s akikre Miskolc méltán lehet büszke – ezúttal a színházi világ került középpontba Kiss Csaba és felesége személyében.

miskolci_graciak_140131_ja_22.jpg

– Nem először fordul meg Miskolcon. Meséljen erről az időszakról – fordul a beszélgetésindító kéréssel Kiss Csaba felé Pelczné Gáll Ildikó, miután kiemelte, a házaspár is bizonyítja, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy sikeres nő. Mint a Miskolci Gráciák elnöke elmondta, Györgyi Anna ezt jelképezi.

Kiss Csaba szólt a múltról. Arról, amikor ’92-ben dramaturgként végzett, és szerzett diplomát, s frissen került a miskolci színház igazgatóhelyettesi székébe. Elmondta, hogy a teátrum rekonstrukciója is ekkor történt, s 8 ezer négyzetméterről 17 ezer négyzetméter lett a színház területe.

– Olyan ez a színház, mint egy svájci bicska. Az itt eltöltött egy év megalapozta a színházi gondolkodásom, s máig elkísér. Az akkori társulat az ország legjobb színházát hozta létre – mondta Kiss Csaba, majd szólt az épületről, a közönségről, s a műszakról, amelyet az ideérkezők a legjobbnak ítélnek, minden alkalommal.

miskolci_graciak_140131_ja_14.jpg

Györgyi Anna elárulta, hogy amikor férje igazgató lett Miskolcon, akkor a család sokat ingázott, de aztán úgy alakult, hogy ő Miskolcra szerződött, s úgy döntöttek, Miskolc lesz az otthonuk.

– A gyerekek szeretik a várost, az iskolát, már barátaik is vannak. Az, hogy együtt vagyunk, mindennél fontosabb. A színházi szakma nagyon mobil. Én magam is bejártam az egész országot, ami nagyon jó dolog, de látom, hogy sokan azért válnak el, mert nincsenek együtt. Én ezt nem szeretném – hangsúlyozta a színművésznő.

A személyes történetet Kiss Csaba folytatta, még a múltra visszatérve. Pelczné Gáll Ildikó kérdésére elmondta, hogy Miskolcról ’93-ban Győrbe ment, ahol egy stúdiószínházat vezetett – ott ismerte meg Györgyi Annát –, majd az Új Színházban volt művészeti vezető.

miskolci_graciak_140131_ja_17.jpg

– Akkor úgy éreztem, hogy többé nem akarok vezető pozíciót, mert a legrosszabb tulajdonságokat hozza ki az emberből. Amikor ide, Miskolcra pályáztunk a rendezőtársaimmal, kollektív munkáról volt, van szó. Komoly folyamat volt, hogy a rossz tulajdonságokat elfojtsam, a munkamániámon, a szakmai mániákusságomon lazítsak. Addig lesz ereje ennek a színháznak, amíg mi hatan együtt, tehát a művészeti tanács határozza meg – hangsúlyozta Kiss Csaba.

A Gráciák elnöke ezután a színházi repertoár összeállításáról kérdezett. Györgyi Anna elmondta, számára fantasztikus, hogy két Sirály van az évadban (Kiss Csaba rendezését már láthatta a közönség. Rusznyák Gábor Sirály-rendezése szombaton debütál – a szerk.), a „nehezebb” darabokra szükség van.

– Sok múlik a rendezőn, de a színészeken is. Szükség van a színészegyéniségekre. Operettek, vígjátékok, szórakoztató darabok kellenek, de mellettük szükség van elgondolkodtató, másképpen szórakoztató előadásokra is. Ma este például a Rosmersholm bemutatója van, ami egy kivételesen „nehéz” darab, számos kérdést vet fel – hangsúlyozta a színésznő.

A beszélgetésen természetesen továbbra is a miskolci színházi élet, a „színházcsinálás” kulisszatitkairól esett szó, de számos magánéleti témát érintettek még a Gráciák.

K. J.
Fotó: Juhász Á.