Miskolci Gráciák Egyesülete

Akik napfényt hoznak mások életébe,
maguk sem bújhatnak el a sugarak elől. (J.M.Barrie)

Egészség és kultúra nőnapon, nőknek - 2014-03-08

Egy nap a nőkért címmel tartottak rendezvényt nőnap alkalmából a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, melyen az egészség is fontos szerepet kapott.

Pénteken egészségnapot tartottak szűrővizsgálatokkal a művelődési házban, melynek folytatása volt a szombat délelőtti rendezvény. Erre főként olyan nőket hívtak és vártak, akik emlődaganatos betegségen estek át, és a kórt legyőzve a rehabilitációs kezelésüket végzik, vagy már gyógyultak.

egynapanokert_140308_vcs_4.jpg

A programot a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete és a PR-Med Egészségház szervezte meg a Gárdonyi közreműködésével. Az előtérben az Anita Hungária Kft. állította ki azokat az egyedi, különböző technikákkal díszített melltartókat, amelyeket mellrákon átesett nők, vagy hozzátartozóik készítettek.

A nagyterem megtelt a különböző korosztályú hölgyekkel, akiket először Popovics Rudolf sebész főorvos, a PR-Med vezetője köszöntött, köszönetét fejezve ki mindenkinek, aki részt vett az előző napi egészségnap és a szombati rendezvény szervezésében és lebonyolításában. A megyei kórház onkológiai osztálya számára pedig ajándékba hat darab infúzióállványt és hat darab set top boxot adott át.

egynapanokert_140308_vcs_11.jpg

Ezt követően az Avasi Nyugdíjas Táncklub palotást táncolt, majd Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a hölgyeket. Mint mondta, a férfiak ezen a napon ünnepelhetik a lelkük jobb felét. Hozzátette, ma már a nők egyszerre több területen, a munkájukban és a családban is nagyszerűen helyt állnak, ebben pedig a kormánynak is segíteni kell őket. Ezt szolgálják az olyan intézkedések, mint a gyed-extra, a munkáltatóknak nyújtott támogatás a gyesről visszatérők foglalkoztatásánál, a családi adókedvezmény. Nincs sikeres férfi egy mögötte álló nő nélkül, és a legfontosabbnak, „amit a férfiak mindig keresnek egy nőben, mert benne születésétől megvan, a férfi pedig csak később szerezheti meg”, a bátorságot nevezte.

Miskolc városa nevében Pintér Zoltán, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője mondott köszöntőt, aki arról beszélt, hogy a nők az élet minden területén meghatározóak a születéstől a családi életen át egészen a halálig. Ezeket a pillanatokat pedig szebben, méltóságteljesebben élik meg, mint a férfiak. Sokkal több szeretetet, bátorítást érdemelnek meg, mint az elmúlt 364 napban, legyen ez mindig így, tette hozzá.

egynapanokert_140308_vcs_26.jpg

A bátorítás fontosságáról beszélt Pelczné Gáll Ildikó Európa parlamenti képviselő, a Miskolci Gráciák elnöke is. Mint mondta, még mindig van tennivalójuk, mert sokszor a nők nem hiszik el magukról, hogy mi mindenre képesek, pedig hegyeket tudnak elhordani, ha megkapják a kellő bátorítást. Jól esik neki is, mint minden nőnek, ilyenkor a figyelem, a gondoskodás, de ehhez társulnia kell a többi 364 napon is a megbecsülésnek. Hangsúlyozta, hogy fontos az egészségre is odafigyelni, sok nő ugyanis erre a mindennapok hajtásában nem fordít kellő figyelmet, éppen ezért szerették volna erre is felhívni a figyelmet a rendezvénnyel. Szerencsére a pénteki szűrőnapon nagyon sokan vettek részt, amit nagy eredménynek nevezett.

A beszédeket követően Knerr Erika onkológus főorvos tartott előadást „Tudomány és varázslat” címmel, de a programban szerepelt az Allegra Vonósnégyes ünnepi koncertje és egy divatbemutató az operált nők, nővérek és az Anita Hungária Kft. közreműködésével.


H. I.
Fotó: Végh Csaba
 

Forrás: minap.hu